Moja priča i moja iskustva u prikupljanju sredstava za humanitarne akcije

Ciao, moje ime je Wolfango

Zovem se Volfango Pođi i član sam kluba Firenze Triathlon i učestvujem u prikupljanju sredstava za humanitarne akcije.

Poslednjih godina sam se trudio da objedinim sportske izazove sa prikupljanjem sredstava i u tome sam uspeo da ostvarim i određeni uspeh, pre svega zahvaljujući velikoj mreži rođaka, prijatelja i poznanika koji me prate i crpe inspiraciju u tim malim stvarima koje radim.

Nisam znao da plivam, plašio sam se duboke vode i nisam mogao da se igram u moru sa sinom, ali sam naučio u 38. godini pohađajući kurseve na dečijem bazenu. To je bilo u Beogradu, gradu u kojem sam živeo 3 godine i koji smatram drugim domom. U Beograd sam stigao zbog ljubavi. Svoju suprugu sam upoznao 1994. godine i ona je Srpkinja (poslednjih nekoliko godina s italijanskim pasošem) i zajedno s njom imao sam priliku da bliže upoznam ovaj fantastični narod i da se osećam kao da sam deo njega.

Još jedan od razloga zbog kojeg sam želeo da naučim da plivam je bio taj što sam hteo da učestvujem na triatlonu, disciplini koja mi je bila potpuno nepoznata i koju nisam ni sanjao da bih mogao da treniram. To je sport koji iziskuje ekstremne fizičke i mentalne napore, puno koncentracije i izdržljivosti. Sve to me je nateralo da sazrevam, menjam se i naviknem da osećam i prihvatam bol. Na prvoj trci sam učestvovao 2014. godine i prošao kroz cilj sa svojim sinom, što je bio neopisiv osećaj.

Tada sam shvatio da su ograničenja samo mentalne barijere, da ih postavljamo sami i da se borimo da ih savladamo, a onda kada u tome uspemo, spremni smo da savladamo i svaku narednu prepreku. To sam naučio od nekih meni vrlo bliskih osoba koje su se suočile sa vrlo ozbiljnim problemima, ali ni u jednom trenutku nisu pomislili da odustanu i nastavili su da se bore!

Od tada sam sebi počeo da postavljam sve teže ciljeve i izazove:

Mezzo Ironam per Aism Firenze

2016. godine pripremio sam se za svoje prvo polu-Ironman takmičenje (1900 metara plivanja, 90 km bicikla i 21 km trčanja, jedno nakon drugog) pridruživši se projektu Neofiti di Runningzen, koji je promovisao trener Injacio Antonaći i odlučio sam da svoje učešće povežem s prikupljanjem sredstava u korist Aism Firenze (Italijansko udruženje za multiplu sklerozu) kako bih dao doprinos poboljšanju usluga za obolele.

Stigao sam na kraj trke sa velikim zadovoljstvom i prilikom prikupljanja sredstava dostigli smo cifru od1500 eura zahvaljujući donacijama prijatelja, rođaka i poznanika koji su me srčano pratili u mom poduhvatu.

MARATONA per Runformeyer

U novembru 2016. godine učestvovao sam u maratonu u Firenci s projektom Run for Meyer, s grupom sportista i prijatelja koji su trčali maraton za prikupljanje sredstava za pedijatrijsku bolnicu Meyer u Firenci.

Prikupili smo skoro 6000 evra, a među osobama koje su prikupljale donacije, ja sam dostigao najvišu sumu. Kako je vreme prolazilo nastavljao sam da se takmičim. Uprkos tegobama i nekim ozbiljnijim povredama, uspevao sam da završim trke s velikim zadovoljstvom.

Ironman per Istituto Oncologico Romagnolo

2018. godine doneo sam vrlo važnu odluku, koja je i u ovom slučaju bila posledica vrlo teške bolesti jedne drage prijateljice, a ta odluka je bila da se prijavim za kompletnu Ironman trku (3800 m plivanja, 180 km biciklom, 42 km trčanja), praktično maraton je poslednja razdaljina koju je potrebno preći i to nakon skoro 8 pređenih sati. Pripremu sam poverio specijalizovanim trenerima, profesionalcima koji su me vodili na putu za ovaj očito nemoguć poduhvat, sa kojim sam se suočio veoma smireno. Ovog puta prikupljanje sredstava bilo je za donaciju Onkološkom institutu regije Romanja, tačnije za perike za žene koje su zbog hemoterapije ostale bez kose. Romanja je za mene drugi dom, jer tamo sam rođen i želeo sam svoj veliki poduhvat da ostvarim na Ironman trci u mestu Ćervia. Završio sam trku, nisam mogao da verujem da sam i u tome uspeo, sama pomisao da se moram suočiti s takvim poduhvatom izazivala je u meni teskobu i strah, ali moram reći da je to bilo zaista fantastično iskustvo, višemesečno putovanje završeno prolaskom kroz cilj i uverenjem da sam pomogao brojnim osobama i još jednom uspeo da savladam još jednu granicu.
Cilj mi je bio da prikupim 1500 eura, ali dostigao sam 1635 zahvaljujući doprinosu rodbine, prijatelja, poznanika, pa čak i nepoznatih ljudi koje je oduševio moj poduhvat i koji su želeli da daju svoj doprinos.
Objavljeni su sa mnom intervjui u lokalnoj štampi u regiji Romanja i gradu Firenci.

Foto e Articoli

Moja povijest i moja iskustva kao prikupljanje sredstava

0
Nuove sfide e campagne di fundraising portate a termine
0
Il totale dei fondi raccolti
0 %
Obbiettivi raggiunti (sfide + raccolta fondi)
un grazie a chi ci aiuta.

I nostri partners

rassegna stampa

DICONO E PARLANO DI NOI

action magazine
Mondo Triathlon
Rai Radio 2 Caterpillar
playradio.rs
Logo Redattore Sociale
Logo Firenze Today
RTS A PTC
Lady Radio
Zurnal
Logo Tuttobiciweb
Ascolta l'intervista su Radio Toscana
055 Firenze
Logo Terra Nuova
Tele Iride
Novak Djokovic Foundation Supporter